Sønder Kongerslev kirke

Tilbage til Liste over kirke

Sønder Kongerslev kirke

Sønder Kongerslev kirke

Hellum hr., Ålborg amt, Ålborg stift. Himmerland. Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre, koret over sokkel med hulstav, skibet over skråkantsokkel. Alle detaljer forsvandt, da kirken blev gennemgribende ombygget i midten af 1500-tallet. Det ottekantede tårn og våbenhuset stammer fra denne ombygningen. Tårnets underdel er opført af genanvendte granitkvadre over skråkantsokkel, overdelen er opført af munkesten. Ombygningen med det ottekantede tårn kan stilmæssigt minde om kirken i Astrup (Hindsted hr.).

Skibet set mod øst

Epitafium

Døbefont

Skibet fik indbygget tre fag otteribbede hvælv og koret et stjernehvælv ved ombygningen i midten af 1500-tallet. Altertavlen fra 1597 er givet af Niels Juel og Anne Stygge, midterfeltets maleri er fra 1898. Prædikestolen er fra samme år som altertavlen og har samme givere. I kirken er opsat et epitafium over Peder Brønsdorff til Kongstedlund og Randrup (død 1701) og hans hustru, epitafiet er opsat i 1730 af Jens Hvas og Kirstine Brønsdorff.

Den romanske granitfont har glat kumme med attisk profil og pyramidestubformet fod. Fonten er registreret i Mackeprang - Nord og Sønderjylland - Vestjylland, Salling og Himmerland - Himmerland, Glatkummede.