Maglebrænde kirke

Tilbage til Liste over kirke

Maglebrænde kirke

Maglebrænde kirke

Falsters Nørre hr., Maribo amt, Lolland-Falsters stift. Lolland-Falster og Møn. Kirken var viet til Andreas i middelalderen. Kor og skib er opført i romansk tid af munkesten, korets og skibets langsider har skråkantsokkel, der løber af på hjørnelisener, og gesimser med tandsnit under savskifte. Korgavlen har over det tilmurede rundbuevindue et tandsnit med afrundede konsoller og udkragning med savskifte, gavltrekanten har blændingsdekorationer med tre tredobbelte rundbuede højblændinger, yderblændingerne har stigende buer. Begge døre er bevaret, syddøren med halvsøjler i falsene under en bred tvillingrundbuet blænding, norddøren blev tilmuret i 1721. Våbenhuset er fra sengotisk tid, tagrytteren blev opsat o.1700 men blev stærkt fornyet i 1855.

Skibet set mod øst

Altertavle

Altertavlens maleri

Døbefont

Korbuen er bevaret med halvsøjler på vangerne. Koret fik i gotisk tid indbygget krydshvælv, skibet har fladt bræddeloft. I 1929 afdækkedes kalkmalerier fra o.1390 på skibets nordvæg og over korets hvælv. På skibets nordvæg ses Kristoffer med Jesusbarnet på skulderen. Nogle kalkmalerier fra o.1500 kunne ikke bevares.

I 1999 bestilte menighedsrådet et nyt altertavlemaleri hos Lars Physant, som færdiggjorde maleriet i 2002. Altertavlen blev indviet 8. december 2002. Motivet er Hyrdernes tilbedelse fra Lukas kap.2 v.1-21. Tolkningen tager udgangspunkt i julekrybbetraditionen, som Franz af Assisi udviklede, ifølge legenden lod han folk fra Assisi opføre beretningen om Fødslen i en stald i Greccioskoven ved Rieti juleaften 1223, hvilket opfattes som krybbespillenes grundlæggelse. Lars Physant har ladet folk fra Maglebrænde sogn optræde i denne fremstilling af Fødslen, bl.a. har graveren i Torkildstrup kirke stået model til den ene af hyrderne, og som det har været tradition gennem tiderne, optræder personerne i samtidens dragter og situationer. Lyssætningen med stearinlyset som eneste lyskilde er inspireret af Georges de la Tours. (kilde: brochure om altertavlen i Maglebrænde kirke, udgivet af kirkens menighedsråd, 2002.)

Kalkstensfonten er et importstykke fra Gotland (Mackeprang s.412). Fonten er registreret i Mackeprang - Importerede kalk og sandstensfonte - Østlig import - Spidsbuede.