Fonnesbæk kirke

Tilbage til Liste over kirke

Fonnesbæk kirke

Billedserie

Liste over billeder

Fonnesbæk kirke

Hammerum hr., Ringkøbing amt, Viborg stift. Nordvestjylland. Kirken er opført 1993-94 ved Ove Neumann. Set fra vest består kirken af to kuber, der omkranses af en lavere bygning med vestindgang til kontorer og menighedslokaler. De lave bygningers tag skråner op med de to kuber, og mellem kuberne skråner kirkerummets tag op mod øst. Bygningen er udvendigt smykket med to store stiger, hvis vinkler understreges af indsnit i kuberne, disse indsnit fungerer som glamhuller til klokkerne. Set fra øst er de to kuber vokset sammen til Ún kube, flankeret af to store vinduespartier. Kuben deles i midten af en lysspalte, der forneden fortsætter i en brostensbelagt "kilde" ned ad en jordvold. Et kors over det nordlige vinduesparti markerer, det er en kirkebygning.

tigerne er tegnet af Niels Guttormsen. I den kristne ikonografi optræder stigen i Jakobs drøm, som er en gammeltestamentlig typologi på Himmelfarten, og i Korsnedtagelsen. Den nederste stige symboliserer Jakobs drøm, ved stigens fod er opstillet en sten, som symboliserer den sten, som Jakob ifølge 1.Mosebog kap.28v.11 brugte som hovedpude. Den øverste stige er placeret omvendt med et kors øverst, hvilket skal symbolisere Gud, som kommer til mennesket gennem Jesus på korset, ifølge Guttormsen symboliserer den øverste stige også Jakobs kamp.

Tryk på nedenstående link og se sognets hjemmeside.

Fonnesbæk kirke

Gennem forhallen kommer man ind i kirkerummet, som består af et skib med to små sideskibe. Østvæggen er delt af en lysspalte, hvis farver er inspireret af de liturgiske farver. Bag alteret ses en have med sidelys, i haven vokser hængefigen. Måske en hentydning til Jakobsbrevet v.5-12: "Tænk på, at den mindste ild kan sætte den største skov i brand, også tungen er en ild. Som selve den uretfærdige verden sidder tungen blandt vore lemmer, den smitter hele legemet og sætter tilværelsens hjul i brand og er selv sat i brand af Helvede. For enhver art af vilde dyr og fugle, krybdyr og havdyr kan tæmmes og er blevet tæmmet af mennesket; men tungen kan intet menneske tæmme, den er ustandselig på færde med sin ondskab og fuld af dødbringende gift. Med den velsigner vi Herren og Faderen, og med den forbander vi mennesker, som er skabt i Guds billede, fra samme mund lyder både velsignelse og forbandelse. Mine brødre, sådan bør det ikke være. Kan en kilde give både fersk og salt vand af samme væld? Mine brødre, kan et figentræ måske bære oliven eller en vinstok figner? Nej, og lige så lidt kan en salt kilde give fersk vand."

Alter prædikestol og døbefont i blå rønne-granit er tegnet af Ove Neumann. Døbefonten er en ubehandlet sten med en naturlig revne. Prædikestolen er formet som en spiral med et udskåret kors ved overgangen til den lige flade. Alteret er pighugget på siden og blankpoleret på oversiden. I det søndre sideskib ses tre malerier af Arne Haugen Sørensen: Korsfæstelse med tilskuere og Opstandelsen samt Helligåndsduen. Alterkorset er udført af Bent Exner, det har 9 felter i sølv med emalje, midterfeltet er en triptikon, der kan åbnes, her ses Jesus fødsel, død og opstandelse. De otte kors er dannet af Ún sølvtråd, og de er alle forskellige. Korset opbevares i en boks og kommer kun frem til kirkelige handlinger. I forhallen er ophængt flere kunstværker bl.a. en triptikon af Sven Havsteen-Mikkelsen.