Birket kirke

Tilbage til Liste over kirke

Birket kirke

Birket kirke

Lollands Nørre hr., Maribo amt, Lolland-Falster stift. Lolland-Falster og Møn. I sin oprindelse er kirken en langhuskirke opført af teglsten o.1350. Af denne kirke står kun koret med tresidet afslutning. I sengotisk tid o.1500 blev det oprindelige skib nedrevet og det nuværende skib opført. Ved kirken ses Danmarks ældste og bedst bevarede klokkestabel.

Skibet set mod øst

Kalkmalerier i korhvælvet

Døbefont

Den oprindelige kirke har været forberedt for indbygning af hvælv, men de nuværende hvælv er alle fra o.1500, de kirken blev kraftigt ombygget. I korpartiet afdækkedes i 1900 kalkmalerier fra o.1520, de blev restaureret af Kornerup i 1904. Altertavlen er et maleri fra o.1800, det tillægges J. G Wahl. Prædikestolen stammer fra sidste halvdel af 1700-tallet, den er sammensat af forskellige dele, bl.a. dele fra en prædikestol i renæssance fra begyndelsen af 1600-tallet. I skibets hvælv ses de fire evangelister fremstillet som vingede væsener, de stammer formodentlig fra nyere tid.

Kirkens døbefont er en gotlandsk kalkstensfont fra o.1200, på den ottekantede kumme ses fabeldyr. Fonten er registreret i Mackeprang - Importerede kalk og sandstensfonte - Østlig import - Fabeldyrsfonte.