Aidt kirke

Tilbage til Liste over kirke

Aidt kirke

Aidt kirke

Houlbjerg hr., Viborg amt, Århus stift. Midtjylland. Apsis, kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel, apsis har profileret gesims. Apsis har bevaret et rundbuevindue mod øst. Begge de oprindelige døre er tilmurede, i den tilmurede norddør ses karmsten med dobbelt tovstav og en tærskelsten, i skibets sydmur ses en sokkelsten med tovstavsprofilering. Den nederste del af tårnet stammer fra et sengotisk tårn, hvis overdel blev nedtaget i 1768, den nuværende overdel stammer fra 1942. Våbenhuset mod vest er opført i 1886, da kirken gennemgik en større istandsættelse. Kirken har i 1200-tallet hørt under klosteret i Tvilum.

Sokkelsten med tovsnoning

Tilmuret norddør

Skibet set mod øst

Prædikestol

Døbefont

Apsis har bevaret sit halvkuppelhvælv, kor og skib har flade bjælkelofter. Den runde korbue er bevaret med skråkantede sokkelsten og kragbånd. Altertavlen er et snitværk i højrenæssance fra 1601, i storfeltet er indsat et maleri fra 1857 af T.M.Jensen. Prædikestolen fra 1659 er givet af Tim Klausen Salpetersyder, som havde anlagt et saltpeterværk i området.

Den gotlandske kalkstensfont har femtensidet kumme og rund fod (Mackeprang s.397). Fonten er registreret i Mackeprang - Importerede kalk og sandstensfonte - Østlig import - Enligtstående.