Filadelfias kirke

Tilbage til Liste over kirke

Filadelfias kirke

Billedserie

Liste over billeder

Filadelfias kirke

Kirken blev opført i 1911 i nyromansk stil tegnet af Dianalunds grundlægger Adolph Sell og dennes bror arkitekt Erik Sell. Kirken består af et langhus med tårn og indgang mod vest. Mod øst er opført et sakristi. Ved siden af kirken står et lighus med glasmosaikker i vestvinduet.

Kolonien i Dianalund blev grundlagt i 1897 af lægen Adolph Sell som kursted for sindslidende, epilektikere og nervepatienter. Siden 1897 har der været forsket i epilepsi på Filadelfia, som i dag er stedet, hvor landets mest omfattende viden om epilepsi er samlet. Epilepsihospitalet og Center for Neurorehabilitering, er Filadelfias største aktiviteter. En lang række andre aktiviteter har til formål, at give mennesker med epilepsi og andre lidelser en så normal og behagelig hverdag som mulig. Blandt disse tilbud er en specialskole for børn, et beskyttet værksted og dagcenter, socialrådgivningsfunktion samt en række botilbud.

Kirken blev gennemgribende restaureret indvendigt af Holger Jensen i 1966. Kirkerummet præges af lyst fyrretræ i minimalistisk stil, inspireret af Holger Jensens forbilleder Mies van der Rohe og Frank Lloyd Wright samt japansk tempelbyggeri, det sidste ses bl.a. i de forgyldte endestykker. Altervæggen prydes af et relief, Den gode hyrde, tegnet af arkitekten. Alteret har et vævet antependium, udført af Hanne Klamer Petersen efter 1978. Syd for alterpartiet står den enkle døbefont, bag døbefonten er ophængt en billedrulle med kornaks, hvilket kan minde om de japanske nicheudsmykninger.